In het kort

Get Wet Maritiem verzorgt veiligheidstrainingen en bijzondere activiteiten in en op het water voor bedrijven, watersporters, duikers en vrijgezellengroepen.

Bent u geïnteresseerd?

Voor vragen, aanmeldingen, boekingen of opties, kunt u terecht bij:

Ben Stiefelhagen
mobiel: +31 6 54 93 69 40
e-mail: info@getwet.nl

Facebook

Media

Get Wet Maritiem is met onder andere het project Duik de Noordzee Schoon verschenen in de media..

[Lees meer..]

RSS Duik de NZ schoon


« | Main | »

Project Duik de Noordzee schoon

december 23, 2009

Hoe mooi de Noordzee kan zijn, kunnen zich maar weinig mensen voorstellen. De vele wrakken op de zandbodem vormen oases van leven. Een wrak is sprookjesachtig begroeid en een woonplaats van vele soorten vis, krabben en kreeften. Geen wonder dat een drukbewoond wrak een magische aantrekkingskracht heeft op duikers, staandwantvissers en sportvissers. Al eeuwenlang wordt hier op heerlijke kabeljauw en zeebaars gevist. Af en toe haakt het net van vissers achter scherpe wrakdelen, breekt de lijn van de hengel of verliezen ze hun lood. De laatste decennia is deze verspeling een bedreiging geworden. De afgescheurde warrelnetten en de vishaakjes blijven onderwater nutteloos doorvissen. Dit wordt ook wel spookvissen genoemd. Met name krabben en kreeften, maar soms ook zeehonden en bruinvissen kunnen niet meer ontsnappen en raken verstrikt. ‘Duik de Noordzee schoon’ is een project waarbij we met ervaren Noordzee duikers zoveel mogelijk scheepswrakken voor de Noordzeekust ontdoen van visnetten, lijnen, vishaakjes en vislood.Het doel van het project is de bewoners van de wrakken hun veilige schuilplaats terug te geven. Tevens promoten we de Noordzee als natuurgebied voor een zo breed mogelijk publiek door kwalitatief hoogwaardige foto’s en films te maken. Dat doen we door het geven van interviews aan de media en het verzorgen  van multimediale lezingen (1 tot 1,5 uur) aan bedrijven, scholen, duikverenigingen en andere organisaties. We laten daarbij zien waarom we deze grote schoonmaak op touw hebben gezet en welke andere ontwikkelingen er momenteel in gang zijn gezet voor een duurzame Noordzee.

We zijn in overleg met de staandwant- en sportvissers. We willen bijvoorbeeld met de staandwantvissers een goede samenwerking aangaan als hun net per ongeluk afscheurt. Wij kunnen dan zo snel mogelijk maatregelen nemen en het net gaan bergen. Met de sportvissers willen we komen tot afspraken om te komen tot afbreekbaar vistuig: lood vervangen ijzer, geen gebruik meer van roestvrije stalen haakjes en geen kunststof aas.

Om dit project succesvol te maken is de hulp nodig van veel mensen. We hebben onder andere goede samenwerkingspartners nodig, betrokken sponsors, ervaren duikers, websitebouwers, ambassadeurs, fotografen en verslaggevers. In 2009 hebben veel mensen hun steentje heeft bijgedragen. De komende jaren gaan we dit project verder uitbouwen. Een aantal personen en organisaties willen we in het bijzonder even noemen.

Klaudie Bartelink voor de filmopnames onder water en het samen met Ben het trekken van het project. Benieuwd naar haar werkzaamheden, ga naar www.learningbyaction.nl.

Cor Kuyvenhoven voor het maken van de vele prachtige unieke onderwaterfoto’s.

Als je meer van zijn werk wilt zien dan raden we van harte aan hier een kijkje te nemen.

Floris van Enter voor het helpen bouwen van deze website.

Annet van Aarsen voor het schrijven van indringende artikelen.

Cor, Floris, Annet en Pascal van Erp voor het meedenken met dit project en de hulp tijdens de schoonmaakdagen. En natuurlijk alle andere duikers die met ons mee zijn geweest en geholpen hebben met het bevrijden van de dieren en het schoonmaken van de wrakken!

Duikcharter Aquila heeft een geweldige bijdrage geleverd aan het project in 2009. De eigenaren Willem en Paula Schouwenaar hebben zich vrijwillig en enthousiast ingezet voor 8 schoonmaakdagen. Zij namen genoegen met slechts een vergoeding voor de brandstofkosten. Waarom? Omdat ook zij veel om de Noordzee geven en dit project een heel warm hart toedragen! Zelfs de lunch werd door Paula niet vergeten!  Bedankt voor de heerlijke stapels boterhammen!

Zonder de Blue Whale – Jaap de Bruin (eigenaar) en Ruud Lievaart (schipper en duiker) – kunnen wij op veel wrakken niet komen. Zij zetten zich op zeer professionele wijze in om veilig te kunnen duiken. De duiklift die ze speciaal hebben gebouwd, biedt ons de mogelijkheid om met grote zware camera’s veilig in en uit het water te komen. Ook gebruiken we de lift voor het binnenhalen van onze vondsten.

Topics: Duik de Noordzee schoon | No Comments »

Comments

You must be logged in to post a comment.