In het kort

Get Wet Maritiem verzorgt veiligheidstrainingen en bijzondere activiteiten in en op het water voor bedrijven, watersporters, duikers en vrijgezellengroepen.

Facebook

Contact

Ben Stiefelhagen
mobiel: +31 6 54 93 69 40
e-mail: info@getwet.nl

Media

Get Wet Maritiem is met onder andere het project Duik de Noordzee Schoon verschenen in de media..

[Lees meer..]

RSS Duik de NZ schoon

Watersport


« | Main | »

Wrakslopers houden opnieuw huis op oorlogsgraven

september 13, 2011

DDNZS wil einde aan plunderen Cressy, Hogue en Aboukir

Als nu geen einde wordt gemaakt aan de praktijken van Nederlandse bergingsschepen, is het einde nabij voor de wrakken van Cressy, Hogue en Aboukir. De drie Engelse kruisers uit de Eerste Wereldoorlog, die 22 zeemijl uit de kust van Scheveningen op de bodem van de Noordzee liggen, worden momenteel regelmatig geplunderd door de Bernica uit Scheveningen en de Bela uit Stellendam. Duik de Noordzee Schoon en haar partners binnen het NPL project Gezonde Noordzee zijn geschokt dat deze praktijken ongehinderd kunnen doorgaan.

Er is momenteel sprake van een ‘run’ op de metalen van de drie Engelse Kruisers. De Bernicia en de Bela varen met goed weer uit naar de wrakken, met als doel koper en brons te bergen uit winstbejag. Het staal dat zij niet kunnen gebruiken wordt van de ‘oogst’ afgehakt en rondom het wrak op de bodem terug gegooid. Dit heeft als neveneffect dat er veel staandwantnetten en sportvistuig blijft haken zodat er momenteel sprake is van een toename van spookvissen op de drie wrakken..

Spookvissen is een verschijnsel waar Duik de Noordzee schoon sinds haar ontstaan tegen strijdt. Maar net zo kwalijk vinden wij het idee dat met de acties van de wrakslopers een belangrijk stuk historie verloren gaat. De Engelse kruisers, die op 22 september 1914 ten onder gingen na een aanval door de Duitse onderzeeër U9, zijn bovendien oorlogsgraven. Bij de ondergang van de Cressy, de Hogue en de Aboukir kwamen 1459 opvarenden om het leven.

De wrakslopers zijn nietsontziend. Eerder hielden ze al huis op een andere Brits oorlogswrak: de Scott. En recentelijk was ook het wrak van de Tubantia aan de beurt, een postboot die eveneens in 1914 zonk..

We hebben als DDNZS de wrakslopers al meerdere malen gevraagd hun praktijken te staken maar dat zijn ze helaas niet van plan. De autoriteiten grijpen vooralsnog niet in. Zaterdag 10 september 2011 vloog
een Kustwachtvliegtuig over de posities van de Kruisers: daarbij werd geconstateerd dat de Bernica bezig was met bergen. Bij terugkomst in de haven is de douane aan boord van de Bernicia gekomen, de opsporingsambtenaren troffen een flinke partij koper en brons aan. Hier is proces-verbaal van opgemaakt.

De kostbare metalen van de drie kruisers worden al maanden illegaal aan land gebracht. DDNZS heeft contact gehad met de KLPD maar deze dienst vertelde ons dat ze er niets aan kunnen doen omdat deze wrakken niet
beschermd zijn. Het slopen uit winstbejag is al asociaal, maar dat het ook mag is misschien wel het grootste schandaal. DDNZS en haar partners hebben besloten het er niet bij laten zitten. We gaan er alles aan doen om de sloop van de drie kruisers en andere bijzondere Noordzeewrakken te stoppen. Alle hulp en steun is welkom.

Topics: Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Wrakslopers houden opnieuw huis op oorlogsgraven

Comments are closed.